Legnépszerűbb kapufajták

Legnépszerűbb kapufajta a hagyományos nyíló (vagy szárnyas) kapu.

Beszélhetünk egy vagy kétszárnyas kapuról, de bármelyiket is válaszd, a hely adottságokainak, méreteknek megfelelően elég helyre lesz szükséged a nyitáshoz. Automatizálást minden további nélkül választhatsz hozzá.

Azt is figyelembe kell venned, hogy a kapu minden esetben csak a telekre nyílhat, közterületre nem. (Ezt az OTÉK 253/1997. (XII. 20.) rendelet szabályozza.)

 

Gyakran teszik fel a kérdést, hogy amikor a nyílókapu (főleg helyhiány miatt) nem jöhet szóba, mit ajánlunk helyett?

Két megoldás létezik

ALSÓ SÍNES TOLÓKAPU

Az alsó sínes toló kapu a kerítés belső oldalán mozog. Csapágyazott görgőkön gurul, melyeket egy alapra rögzített fém sín vezet. Ennek előnye, hogy a kapu a kapunyílással azonos méretű, így helyigénye kisebb az úszókapunál. Hátránya, hogy a sín idővel vetemedhet, a hideg idő esetén a csapadék ráfagyhat, amit egy jeges téli reggelen bizony le kell olvasztani, illetve beálláskor döccen a kocsi kereke.

Viszont ennek a fajátnak a legkisebb a helyigénye: a nyitás irányába a kapunyílás mérete, plusz még 50 cm.

 

 

Kovácsoltvas úszókapu

Az úszókapu szintén a kerítés előtt mozog, a belső oldalon, helyigénye azonban lényegesen nagyobb, mint az előbb említett típusnak. Az úszókapu legnagyobb előnye, hogy sín nélkül, a föld felett „úszik” pár centiméterrel. Ez úgy lehetséges, hogy a kerítés mellett kialakításra kerül egy, a kapu méreteinek megfelelő méretű beton alap. Erre kerülnek rögzítésre a görgők és ez képezi a kapu ellensúlyát is.

Az úszókapu lényegesen igényesebb konstrukció és egyre inkább kedvelt megoldás, hiszen a kapunyílás szabadon marad, azon semmilyen szennyeződés vagy hó nem tud letapadni, ami akadályozná a görgők futását. Nyitása halkabb, kinézete esztétikusabb a hagyományos tolókapunál.

Kovácsoltvas úszókapu

Hátránya viszont, hogy a kapuszerkezet kialakítása költségesebb a tolókapunál, és a kapunyílástól lényegesen nagyobb méretben készül a megfelelő ellensúlyozása miatt, ezért sok helyen egyszerűen nem fér el, a tolókapunál körülbelül 1,5-szer nagyobb a helyigénye. (Létezik úszókapu, amelynek - a tolókapuhoz hasonlóan - csak 50 centiméter a túlnyúlása, ehhez azonban speicális, és emiatt drága vasalat szükséges.)

 

 

Költséghatékony működtetés

Amennyiben hosszú távon probléma nélkül szeretné működtetni kapuit, és költséghatékonyan szeretné megoldani az automatizálást is, akkor bízza ezt is szakembereinkre! A rosszul kialakított kapuszerkezetekhez jelentősen túl kell méretezni az automatikát, amely feleslegesen megnövelheti az üzemeltetés és a karbantartás költségeit is.

További tippekre kíváncsi? Olvassa el kérdésgyűjteményünket, amelyet érdemes megválaszolni, mielőtt kerítést választana!