Nyitott kerítés? Zárt kerítés?

Zárt kerítés vagy nyitott

Amikor eldöntjük, hogy új kerítést építtetünk elsők közé tartozik a kerítés stílusának, típusának kiválasztása. A tervezés során könnyű elveszni a rengeteg kerítésmodell között, ezért érdemes néhány nagyon egyszerű kérdéssel kezdeni, amely segít szelektálni, és amellyel sokkal közelebb kerülhetünk a sikeres választáshoz. Az első ilyen kérdés, hogy zárt kerítés vagy nyitott, ami inkább Neked való?

  • Szeretnéd, hogy be lehessen látni az utcáról a kertbe? Szívesen mutatod meg másoknak is a házad stílusát, az ízlésesen kialakított kertet és Te is szívesen nézelődsz az utca felé?
  • A kerítésednek inkább esztétikai funkciója legyen, vagy védjen meg attól, hogy a idegenek be-, gyermeked, esteleg kiskedvenceid pedig kijussanak az udvarból?

 

Zárt kerítés

zárt kerítés
ZÁRT KERÍTÉS - alumínium

Ha zavar, hogy az utcáról belátnak, akkor a teljesen zárt kerítés a Neked való, mert ez garantált privátszférát biztosít. Félig-zárt vagy zárt kerítéseket leginkább az alumínium modellek között találsz, érdemes a lamellás (Lamellen) vagy a vízszintes deszkás (Querlatte) modelleket megnézned a galériában.

Ha zárt kerítést tervezel, akkor értelemszerűen a kerítés magasságának is szolgálnia kell, hogy ne engedjen betekintést a portára. Magyarországon egyébként inkább a magas kerítések elterjedtebbek.

 

 

Nyitott kerítés

nyitott kerítésHa a kíváncsiskodó tekintetek nem zavarnak, sőt szeretnél büszkélkedni a kerteddel, akkor nyitott kerítésre add a voksodat! A nyitott kerítés típuson belül is széles a skála aszerint, hogy mennyi betekintést biztosít a szerkezet.

A kovácsoltvas kerítések például a tipikus példái a nyitott kerítésnek, hiszen szinte alig gátolják a belátást. (Nyitott kerítésről egyébként akkor beszélünk, ha „a kerítés kialakítása olyan, hogy a kerítés felületének legfeljebb 20-50%-a akadályozza a kerítésen keresztüli kilátást, azaz a felület mindössze ekkora arányban tartalmaz szilárd anyagokat.)

A nyitottságot demonstrálja a kerítés mérete is: az alacsonyabb kerítések igen mutatósak, különösen alkalmasak a kerten belüli egységek (pl. veteményes, terasz) elkülönítésére, és nem utolsó szempont, hogy a kevesebb anyagigény miatt az ára is kedvezőbb.  Ha tartasz az esetleges behatolóktól, érdemes hegyesebb, dárdaszerű csúcsdíszt választani!

További szempontokat is mérlegelnél? Érdemes beleolvasni a többi kerítéses cikkünkbe is! Vagy kérdezz egyenesen munkatársainktól IDE kattintva!